به وقت شام، تصویری درست یا نمایشی غرض‌ورزانه؟!

🔸 به وقت شام، اولین اثر هنری جدی با موضوع جنگ سوریه و مساله “مدافعین حرم” است. فیلم در تلاش است تا برای حل این مساله یا به بیانی دیگر مشروعیت‌بخشی به حضور ایران در غائله سوریه این‌بار به جای پاسخ‌هایی مثل “دفاع از حرم” یا “امنیت ملی و نفوذ منطقه‌ای”، سراغ جواب‌های مورد قبول‌تر و جهان‌شمول‌تری مثل “دفاع از انسان‌ها” برود.🔸 جدای از نقدهای سینمایی مانند دیالوگ‌های کلیشه‌ای، شخصیت‌پردازی‌های کودکانه و ضعیف، ضعف داستان‌پردازی و حادثه محوری فیلم که در تریبون‌های مختلف بیان می‌شود بایستی گفت “به وقت شام” دقت محتواییِ لازم را ندارد. برای مثال اولین سکانس فیلم روایتی از شهرک‌های فوعه و کفریا است که در بدترین شرایط توسط “داعش” محاصره شده است. کارگردان یا نمی‌داند نیروی محاصره‌کننده شهرک‌ها داعش نیست، یا می‌خواهد از نام داعش برای مبارزه با معارضین سوریِ محاصره‌کننده (که در رسانه‌ها از ایشان به عنوان مخالفان میانه‌رو یاد می‌شود) استفاده کند.

🔸 اولین شرط کیفی فیلم ارائه تصویری واقعی از جریان‌های مبارز سوریه و علل آغاز جنگ است. با این حال تصویری که فیلم از داعش ارائه می‌دهد تصویری بسیار کودکانه است. فیلم هیچ اشاره‌ای به دغدغه‌های داعش، ایدئولوژی مبارزه آن‌ها و اهدافشان نمی‌کند و صرفا داعش را به “گروه دیوانگان مسلح” تقلیل می‌دهد. داعشی‌ در این فیلم یا یک شیخ پول‌دوست عرب است که برای دلارهای نفتی عملیات می‌کند یا مرد و زن اروپایی‌ که تحت تاثیر موسیقی‌های شیطان‌پرستانه فکر ورود به داعش می‌کنند یا مردانی مجنون با ظاهری ضحاک‌گونه که عطش خون‌ریزی دارند.

🔸 داعش چرا به وجود آمد؟ چه کسانی آن را به وجود آوردند؟ سوری‌ها چرا با هم می‌جنگند؟ چرا اخوانی‌ها باید ۳۰ سال در زندان‌های بعث بپوسند؟
این‌ها پرسش‌های‌ اساسی سوریه است که فیلم جوابی برای آن‌ها ندارد.
اگر بمباران انسان‌های محاصره‌ شده بد است، با بمباران داریا چه‌ می‌کنید؟ چرا در فیلم به این وقایع اشاره‌ای نشده؟ نهایت انتقاد جسورانه کارگردان به حزب حاکمه سوریه نشان‌دادن آن سه زندانی کرد و اخوانی است که سال‌ها در زندان‌های سوریه بودند‌. آن هم چه اسرایی؟ افرادی که در کنار داعش نماز می‌خوانند و در نهایت در کنار آن‌ها می‌ایستند!
شاید آن سرباز خشن بعثی که این زندانیان را با چک و لگد روانه پرواز می‌کرد حق داشت؛ مشکل از ساده‌لوحی مرد پیر انسان‌دوست‌ فداکار قصه بود.

#تحلیل_دانش‌آموزی
#سید_سجاد_سجادی دانش‌آموز دبیرستان شرف‌الدین

پیمایش به بالا